Raspberry Pi pico: error after flash firmware

RP2040 based microcontroller boards running MicroPython.
Target audience: MicroPython users with an RP2040 boards.
This does not include conventional Linux-based Raspberry Pi boards.
Post Reply
User avatar
pythoncoder
Posts: 5145
Joined: Fri Jul 18, 2014 8:01 am
Location: UK
Contact:

Raspberry Pi pico: error after flash firmware

Post by pythoncoder » Wed Jan 27, 2021 8:29 am

Each time I flash the firmware (by dragging to the device window) the firmware installs correctly. But it then seems to try to mount a device in my filesystem which fails with the following error message:

Code: Select all

Error opening directory /media/adminpete/RPI-RP2 Permission denied
I have tried this on two Linux PC's with the same outcome. Other USB devices automount at /media/adminpete/ without issue.

While I deplore MSC mode and have no use for it, there would seem to be a bug here. Can anyone reproduce this?
Peter Hinch

User avatar
aivarannamaa
Posts: 123
Joined: Fri Sep 22, 2017 3:19 pm
Location: Estonia
Contact:

Re: Raspberry Pi pico: error after flash firmware

Post by aivarannamaa » Wed Jan 27, 2021 10:04 am

As far as I know, mounting MicroPython's filesystem in the host isn't implemented yet in Pico.

After installing the firmware, the device is supposed to reboot and the volume should disappear. It looks like something in your system still wants to access this volume
Aivar Annamaa
https://thonny.org

User avatar
pythoncoder
Posts: 5145
Joined: Fri Jul 18, 2014 8:01 am
Location: UK
Contact:

Re: Raspberry Pi pico: error after flash firmware

Post by pythoncoder » Wed Jan 27, 2021 4:13 pm

OK, thanks for that. It's evidently just a quirk of my systems (I've tried two PC's). In every other respect it works - the firmware updates and the device reboots.
Peter Hinch

MCHobby
Posts: 51
Joined: Mon Jan 26, 2015 2:05 pm
Contact:

Re: Raspberry Pi pico: error after flash firmware

Post by MCHobby » Mon Feb 01, 2021 11:18 pm

Just an additionnal note: I did noticed that U2F flashing sometime takes extra time to get complete. This is apparently extra slow but it definitively works.

Post Reply